Izložba

Animanimin hedonistički meni: Stripburger!

Trajanje

4-11.11.2021.
Dom kulture Čačak - Galerija na Gornjem holu

STRIPBURGER – ŠTA JE TO?

Stripburger je pionir nezavisnog strip izdavaštva u Sloveniji. Prvi broj ovog, sada već legendarnog časopisa, izašao je 1992. godine. Sa više od četvrt veka neprekidnog objavljivanja, Stripburger je danas jedini preostali slovenački strip časopis koji prikazuje dela slovenačkih i stranih strip crtača i upotpunjuje ih vestima i razmišljanjima o umetnosti i medijima stripa. Uređivačka politika favorizuje vizuelno jake i izražajne stripove sa jezgrovitom naracijom i inovativnom, svežom, eksperimentalnom ili jednostavno dobrom vizuelnom prezentacijom.

Budući da je dvojezičan (slovenački i engleski), Stripburger je evoluirao u važan resurs na međunarodnoj strip sceni. Kao jedini alternativni strip magazin u Sloveniji, ne samo da je odgovoran za objavljivanje stripova, već i za organizovanje radionica, predavanja , izložbi, takmičenja i jam sessiona u cilju promocije same kulture stripa. Stripburger je ugostio mnoge renomirane strip crtače: Peter Kuper, Joe Sacco (SAD), Aleksandar Zograf (Srbija), Danijel Žeželj (Hrvatska/SAD), Jason (Norveška), Eric Braun, Valium (Kanada), Edmond Baudoin, Stephane Blankuet, Lewis Trondheim (Francuska), Max Andersson (Švedska), da navedemo samo neke. A kod nas su se predstavili i umetnici iz zemalja poput Brazila, Izraela, Koreje, Albanije i Kazahstana. Stripburger sebe smatra važnim članom međunarodne ‘strip zavere’.

Na izložbi naslovljenoj „Animanimin hedonistički meni: Stripburger!“ predstavljamo naslovnice i još ponešto od strip „poslastica“!